Een droom die uitkomt

 

De werkplaats.


 Eén van mijn eerste herinneringen, een jaar of drie was ik, moet bij een timmermanszaak zijn geweest. Buiten was het al schemerdonker, aan de hand van mijn vader ging ik een trappetje af. Binnen was het geelverlicht. De werkplaats stond vol hout, werkbanken en machines. Waarschijnlijk voelde ik toen al dat het een plek is die bij mij past. Het kostte mij drie decennia en een persoonlijke zoektocht voordat ik, als ontwerper nu, opnieuw op zo'n plek zou komen.


Sluimerend verlangen


 Het begon allemaal met het verlangen om een lamp te ontwerpen. Vorm had het verlangen nog niet, laat staan materiaal of middelen, er was alleen een gevoel. Een gevoel wat jarenlang steeds een heel klein beetje toenam. Tot die ene, allesbepalende dag, de dag waarop mijn verlangen werkelijkheid kon worden.


De lucht in vuur en vlam!


 Ik kom aan bij een grote kantoorwoning, witte muur, enorm rood beest op de muur geschilderd. Ik kijk omhoog langs het beest en zie een klein straaltje zon tussen de wolken door piepen. Ik denk aan de prachtige zonsondergang die ik niet veel meer dan een week geleden zag. De lucht en de hele wolkenmassa stonden in vuur en vlam. Een fantastisch schouwspel van warme kleuren. Op dat moment voelde ik me één met de natuur. Zou het mogelijk zijn een lamp vorm te geven die een woning zo sfeervol verlicht als de ondergaande zon? Die vraag liet me niet meer los.

Abstractie van de ondergaande zon te midden van een bewolkte lucht:

(klip op de afbeelding om het product te bezoeken)

Model Zeta

houten hanglamp model alpha

Model Alpha


De geur van hout


 Ik loop de werkplaats van het gebouw waarvoor ik een lichtplan moet ontwikkelen binnen, geef Bram een hand en tegelijk neem ik ruimte aandachtig in mij op. Samen lopen we de werkruimte binnen, de geur van hout tegemoet. Ik kijk om me heen en zie rijen met machines, zeer indrukwekkend. Als ik door één van de raampjes naar binnen kijk zie ik een laser op een bewegende arm op hoge snelheid een vorm uitsnijden. Op een plank staan voorbeelden; maquettes, prijsbekers, mooie ontwerpen, maar het dringt nog niet tot mij door. Ik schuif wat spullen aan de kant om mijn fotocamera en notitieblok neer te leggen en wil net beginnen met het lichtplan.


Het eerste prototype


 En dan ineens zie ik het! Dit is mijn oplossing! Deze apparatuur en dit materiaal kan ik gebruiken om de lamp te produceren, het idee dat mij niet meer heeft losgelaten sinds ik die prachtige zonsondergang zag. De warme tinten van het hout omarmen mij. Hiermee kan ik prototypes ontwerpen en kleine oplages maken. Ik juich vanbinnen!


 Een bijzondere reis


 Al jaren woon ik in Delft, al jaren staat Laserbeest op fietsafstand van mijn huis, al jaren sluimert het verlangen om zelf een lamp te ontwerpen en te ontwikkelen. Eindelijk vallen alle puzzelstukjes op hun plek.  Inmiddels worden hier twee series houten hanglampen geproduceerd; de Alpha & Omega serie en de Metamorfose serie. Nu mijn droom werkelijkheid geworden is ben ik heel benieuwd wat mij nog meer te wachten staat op deze bijzondere reis...

Een greep uit de modellen die ontwikkeld zijn door Lion Design

(klip op de afbeelding voor meer info)

model Omega - houten hanglamp
Model Zeta houten hanglamp van Lion Design
Lamp van Lion Lichtontwerp, Elrik van Meerveld, serie Metamorfose
Model Mora - kleur naturel - metamorfose serie - houten hanglamp


 

100% Tevredenheids-garantie

Wordt uw huis niet gezelliger of sfeervoller? Bent u niet tevreden met de lamp? Dan kunt u de lamp helemaal gratis retourneren. Wij betalen u binnen een week uw geld en retourkosten terug.  ;-)